SZÍNHÁZ AZ ÉLETEDRŐL  •  ÁLLÍTÁS CSOPORTBAN

Szívesen beülnél egy olyan színházba, ahol épp a Te életedről szól az előadás? 

Képzeld el, hogy a szereplőkben egyszer csak magadra, a szüleidre és a testvéreidre ismersz.
Tán épp arról szól a darab, hogy viselkedsz a kedveseddel vagy a barátaiddal.
Megnéznéd, mi a helyzet a suliban a tanárokkal vagy a munkahelyeden a főnököddel és a kollégákkal?

Felfedeznéd a betegséged gyökerét? Kíváncsi vagy, milyen a viszonyod a pénzhez, a sikerhez, a haraghoz vagy a magányhoz

A csoportban történő felállításon hasonló élményekre számíthatsz.

HA NEM SZERETNÉL CSOPORTBAN DOLGOZNI,   JELENTKEZZ EGYÉNI ÁLLÍTÁSRA 

A CSOPORTOS CSALÁDÁLLÍTÁS ELŐNYEI​

  • a saját témád felállításában személyek – a csoport tagjai – képviselik életed szereplőit
  • külső szemlélőként láthatsz rá életed működésére
  • a  többiek állításaiból is hasznos és különleges tapasztalatokat szerezhetsz
  • a képviselők, csoporttagok megnyilvánulásai sokféle információval segítenek 
  • lélekmelengető légkör, emberbaráti társaság, együtt-működés, sírás-nevetés …
  • a csoportos foglalkozás élménye semmi máshoz nem hasonlítható, érdemes legalább egyszer kipróbálni

CSOPORTOS KALAND
Ha Hellinger módszere mellett döntöttél, bizonyára szeretnél rálátni, mit tehetsz magadért vagy szeretteidért. lyenkor „felállítjuk” a helyzetet.

1. AZ ELŐKÉSZÍTŐ KONZULTÁCIÓ
Megelőzi és előkészíti a csoportban történő felállítást. Az előkészítő konzultáció alkalmat ad a helyzet feltérképezésére, segít a célod kijelölésében és a témád pontos megfogalmazásában. Természetesen az elhangzottakra titoktartás vonatkozik. Ezután már nem lesz szükség rá, hogy a csoportban, mások előtt is elmeséld a problémádat. 

2. ÁLLÍTÁS  A CSOPORTFOGLALKOZÁSON
Az úgynevezett “fedett állítás” a csoportban is teljes diszkréciót biztosít. Nem csak a témád marad titokban, de azt sem kell megnevezned, hogy az állításodban résztvevők kit vagy mit képviselnek. A Hellinger-módszer így is kiválóan működik. Sőt – talán épp emiatt – nagyon meggyőző élményt nyújt. Ha mindezek ellenére mégsem dolgoznál csoportban, saját témád feldolgozásához EGYÉNI MűhelyMunkát javasolok. CSALÁDÁLLÍTÁS EGYÉNILEG

Állításod a csoportfoglalkozáson azzal indul, hogy a témádban érintettek (családtagok, munkatársak, fogalmak, stb.) megjelenítésére a résztvevők közül képviselőket választasz. A szereplők mozgással jelenítik meg mindazt, ami bennük van – kapcsolódásaikat, viszonyaikat, érzéseiket, késztetéseiket, testi érzeteiket, stb. Így segítenek felismerni a fontos összefüggéseket és dinamikákat. Te pedig kívülről láthatod életed “színházát” és megfigyelheted kapcsolataid működését. A felállítás során jelenetek, élő képek formájában felismerheted  azt “ami van”. Az állítás ezen pontján lesz lehetőséged, hogy arra, hogy őszinte szándékodat a felismertekkel harmóniába hozd.

KÉPVISELŐKÉNT A CSOPORTBAN Nyugalom, mindenkinél működik! Fölösleges aggodalmaskodni, hogy „mit fogok csinálni”, ha kiválasztanak egy képviseletre. Egy rendszerfelállító csoportfoglalkozáson nem csak a saját témád felállításával, hanem résztvevőként vagy képviselőként is értékes tapasztalatokat szerezhetsz. Ezek az élményeid is rendkívül hasznosak lehetnek a saját helyzeted megértésében és átértékelésében. Gyakran előfordul ugyanis, hogy egy-egy képviseletben épp olyan valakinek a bőrébe bújhatsz, akivel a saját életedben dolgod van. Ezzel az ajándék nézőpontváltással közvetlenül megtapasztalhatod, milyen a másik oldalon. Egyedülálló élmény pl. férfiként nőt, feleséget, anyát képviselni vagy nőként megérezni, milyen férfinak, fivérnek vagy apának lenni. Tehát érdemes kipróbálni.

3. ÖSSZEGZÉS
A saját állítást követő összegzés során összefoglaljuk az állítás eredményeit és felvázoljuk a továbblépési lehetőségeidet. Ennek célja, hogy a mindennapok nyelvére lefordítva számba vegyük, miként tudod tapasztalataidat a leghatékonyabban felhasználni életminőséged javítására. 

Az Életed az ÉletMűved!

 

„HA NEM HISZED EL, HOGY AZ ÉLETED AJÁNDÉK,
NÉZD MEG JOBBAN, HOGY ÉLNEK ANYÁDÉK” …                   

/Tankcsapda, Örökké tart/